Kasvilajit ja mistä niitä saa

Luontopihassa kannattaa aina suosia paikallisia kasveja. Parhaiten menestyviä ja helppohoitoisimpia ovat alueella muutenkin esiintyvät kasvit tai siellä kauan viljellyt maatiaislajit. Suomalaisia kasveja kannattaa suosia, mutta niin kuin yleensäkin täytyy kasveja valitessa tiedostaa etteivät samat lajit sovi Rovaniemelle ja Turkuun. Suomalaiset taimet tunnistaa FinE-tavaramerkistä ja alta löytyy linkkejä suomalaisia ja maatiaissiemeniä sekä taimia myyviin liikkeisiin.

Voit kerätä lähialueen niittykasvien siemeniä loppukesällä ja kylvää ne syksyllä puutarhaasi tai pyytää siemeniä vaikka naapuriltasi. Hyviä vinkkejä sopivista kauppa- ja luonnonkasveista sekä niiden keräystavoista löytyy Cajanderin Luontopiha-kirjasta.

Luontopihaan kannattaa laittaa eri aikaan kukkivia ja kypsyviä lajeja, jolloin hyönteisillä on ravintoa koko kasvukauden ajan. Erityisesti alkukeväällä perhosille ja muille hyönteisille on vähän syötävää tarjolla. Toinen lajeille haastava aika on myöhäinen syksy.

Vinkkejä maatiaiskasvien keruuseen ja siemenkauppoja

HAMK – Maatiaiskasvit

Tämä oppimateriaali sisältää tietoa maatiaislajeista. Oppimateriaalissa on myös tietoa alan järjestöistä. Oppimateriaali kehittää ja ylläpitää Hämeen ammattikorkeakoulu Biotalouden KT.

Hyötykasviyhdistys

”Vanhojen kasvien säilyttäminen on yksi yhdistyksen tärkeä tehtävä. Niinpä jäsenet, joilla on vanhoja, pitkään meillä Suomessa kasvaneita kantoja, vaalivat niitä aarteinaan puutarhoissaan. Lisäksi yhdistys suosii siemenvalinnoissaan vanhoja, historiallisesti mielenkiintoisia lajikkeita. Siemenluettelosta löytyykin useita kymmeniä 1700-1800-luvun kauppalajikkeita.”

Isoäidin Kasvit

”Isoäiti pyrkii edistämään Kotipuutarhureiden harrastusta tarjoamalla sekä perinteisten että uudempien kasvien laadukkaita, Suomen kasvuolosuhteisiin sopivien kasvien siemeniä. 2008 alussa Isoäiti avasi verkkokaupan palvellakseen asiakkaitaan entistä monipuolisemmin.”

Kukkiva Niitty

”Kaikki niitty- ja luonnonkasvit ovat peräisin Suomen luonnosta. Siemenet tuotetaan viljelemällä, mutta emokasvien siemenmateriaali on luonnonkantaa. Viljellyt siemenet ovat usein isompia, elinvoimaisempia ja tasalaatuisempia kuin luonnossa kehittyneet, koska niillä on ollut paremmat kasvuolosuhteet ja vähemmän kilpailua. Kaikki siemenet on kerätty käsin täysin kypsänä, jolloin itävyys on parhaimmillaan.”

Maatiainen

”Maatiainen – Det lantliga kulturarvet ry on aatteellinen yhdistys, jonka tarkoituksena on säilyttää vanhat viljely- ja koristekasvit, alkuperäiset kotieläinrodut sekä kulttuurimaisemat ja luonnon monimuotoisuus. Maatiainen välittää vanhojen kotimaisten viljelykasvien sekä luonnonkasvien siemeniä ja julkaisee vuosittain siemenluettelon, jossa esitellään myynnissä olevat siemenet ja sipulit. Valikoimissa on vanhoja maatiaislajikkeita, runsaasti luonnonkasveja ja ns. luonnonperennoja.”

Suomen Niittysiemen

”Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys – lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin pääset ihailemaan omaa upeaa kukkaniittyä. Lue lisää perustamisesta Niittyohjeista.”

Särkän Perennataimisto

”Olemme erikoistuneet kestävien perennojen eli monivuotisten kukkien kasvatukseen. Laajasta valikoimastamme löydät mm. kuunliljoja, kurjenmiekkoja, koristeheiniä, pioneja, kivikkokasveja, kurjenpolvia, saniaisia sekä luonnonkasveja. Taimien lajikeaitous ja kestävyys ovat meille tärkeitä asioita. Lisäämme ja kasvatamme perennat omista emokasveistamme.”