Luontopihan kasvit

2013-08-18-161Kukat tuovat luontopihaan hyönteisiä kuten pölyttäjiä ja perhosia. Monille hyönteisille sininen, lila ja keltainen ovat puoleensa vetäviä värejä ja erimerkiksi perhoset pitävät erityisesti purppurasta. Yöperhosia taas houkuttelevat vaaleat ja valkoiset kukat, sillä ne näkyvät hyvin pimeässä.

Värien lisäksi kasvien hajut houkuttelevat hyönteisiä. Makeat tuoksut ovat mehiläisten mieleen ja perhosia vetävät puoleensa mausteiset, voimakkaat tuoksut. Myös kukkien koolla ja muodolla on merkitystä. Erityisesti putkikasvien kukinnot ovat lentävien hyönteisten suosiossa. Kukkia kannattaa istuttaa ryhminä, jolloin ne ovat hyönteisten helpommin havaittavissa. Lisää vinkkejä löydät Lisää tietoa -osiostamme.IMG_7696-1

Myös puut ja pensaat kannattaa ryhmittää pihassa, jolloin ne antavat paremman suojavaikutuksen ja elinympäristön erilaisille kasvi- ja eläinlajeille. Ikääntyvät puut kannattaa säilyttää pihalla mahdollisimman pitkään. Ne ovat hyvin tärkeitä monille lintulajeille ja hyönteisille. Kotimaisista puista erityisesti tuomi ja raita ovat tärkeitä monimuotoisuudelle.

Luontopihassakin puita ja pensaita saa hoitaa. Pensaat kasvavat paremmin ja rehevämmin kun niitä leikkaa ajoittain. Luontopihassa pensaita ei kannata leikata kesällä tai marja-aikaan, jotta leikkaaminen ei haittaisi lintuja ja hyönteisiä. Puista poistetut vanhat oksat voi halutessaan jättää pihalle kasana luomaan sopivan mikroympäristön monille lajeille.

Täysin hoitamattomat laikut ovat myös hyödyllisiä. Leikkaamaton nurmikkoalue, pensastiheikkö tai avokompostin lähellä olevat rikkakasvit auttavat monimuotoisen ympäristön luomisessa.