Pihan perustaminen

2013-08-18-160Omaa luontopihaa perustaessa täytyy miettiä ensinnäkin minkä kokoisen alueen haluaa. Pienemmälläkin alueella voi jo tuoda luonnon lähemmäksi itseään. Luontopihan voi perustaa omaan pihaan, pellon tai metsän reunaan, vanhalle pellolle tai minne vain haluatkin. Muuta tylsä nurmikkosi kiinnostavammaksi tekemällä siitä niitty tai laita perennapuutarhasi reuna-alueet luonnonmukaiseksi alueeksi.

Luontopihan ulkonäköön ja luonteeseen vaikuttaa paljolti mihin sen perustat. Maaperällä ja luontopihan sijainnilla on merkitystä, esimerkiksi savimaa ja hiekkamaa luovat erilaset ympäristöt kasveille ja eläimille. Valoisuus vaikuttaa myös samoin kuin onko lähellä vesistöjä tai meneekö luontopihasi läpi vaikka puro tai onko siellä lampea.

IMG_6707-1Luontopihan ei tietenkään tarvitse olla epäsiisti tai ylikasvanut. Kauniit kukkapenkit, marjapensaat ja hedelmäpuut sekä yrttikasvustot sopivat kaikki kuvaan jos niin haluat. Luontopihaan kuuluu kuitenkin hallittu hoitamattomuus ainakin osalla alueesta.

Luontopihassa on hyvä olla erilaisia laikkuja, pieniä tai isoja. Jo kivi- tai oksakasa, nokkostilkku tai avokomposti lisäävät monimuotoisuutta ja antavat lajeille erilaisia elinympäristöjä. Luontopiha on helppohoitoinen, kasvi- ja eläinlajit auttavat toisiaan jättäen sinulle enemmän aikaa nauttia puutarhastasi.

Käy ihmeessä katsomassa Lisää tietoa -osiosta kirja- ja artikkelivinkkejä aiheesta.